Gezinscoaching

Hoe mooi zou het zijn als je precies weet wat de kwaliteiten, drijfveren, valkuilen en behoeften van je kinderen zijn?

“Het zijn ouders die bereid zijn om gedurende een aantal jaar een belangrijk deel van hun tijd in te ruimen voor het leren kennen van hun kind, want dat is wat ik doe: ouders hun kind leren kennen. Het is de eerste stap, hij is fundamenteel. Je psychisch gekend voelen is de basis voor alles. Het geldt voor ons groten, het geldt voor wie net aan het leven begint. Wie is mijn kind? Je moet mensen eigenlijk verleiden om ze nieuwsgierig te maken naar hun kind, want gek genoeg, dat zijn ze vaak helemaal niet. Ze zijn alleen bezig met hun eigen projecties op het kind. Maar wie het nou eigenlijk is, dat figuurtje dat ze hebben gekregen, geen idee. Weten ze ook niet van zichzelf hè. Er is niet één recept, het wordt per kind en per ouder bekeken”. Dat is de basis van haar systeem: kijken.


 ‘Maar kunnen kijken, dat is een hele grote kunst’, zegt ze met haar diepe doorrookte stem. Het is een leerschool voor de ouders, want de kinderen, die hoef je eigenlijk niet zoveel te leren. Kijk gewoon wat ze doen. Bied je aan, maar ook weer niet te veel. Laat ze zelf rommelen, ieder in zijn eigen ritme en tijd. De resultaten zijn verbijsterend, problemen verdwijnen, ieder vindt zijn eigen stem, zijn eigen manier van zijn.’ Als je kind je irriteert, waar ligt dat dan aan? Is het je onvermogen om hem te snappen? Of doet hij teveel aan jezelf denken, wat vaak het geval is. En zullen we dan proberen om eerst eens onszelf te vergeven – wie weet komt dan de ruimte vrij om je kind te zien, die arme ziel, die alleen maar geboren is en het probeert te snappen. 

Het schooltje voor ouders, Stel je voor…..Een school voor ouders waar je geleerd wordt hoe je je kind leert kennen. Klinkt dat goed? Ik vind het geweldig klinken en het brengt me meteen op de meest mooie ideeën. Hoe mooi zou het zijn als je precies weet wat de kwaliteiten, drijfveren, valkuilen en behoeften van je kinderen zijn? Als je leert hoe je daar achter komt en hoe je je kind daarin kunt stimuleren en begeleiden? Hoe je het best kunt handelen als je kind niet lekker in zijn/ haar velletje zit?

Boek een gezinsconsult en ik breng jullie hele gezin in kaart. Je krijgt de blauwdruk van jezelf, je partner en je kinderen en je ziet in één oogopslag waar het botst en waar jullie elkaar “voeden”. Hierdoor kun je de sfeer in huis verbeteren, leer je de anderen beter begrijpen, weet je hoe je het best met de ander kunt communiceren en kun je je kind op de juiste manier stimuleren in zijn/haar ontwikkeling.