Bedrijfs coaching
Duurzame inzetbaarheid
Loopt alles op rolletjes binnen je bedrijf? Is iedereen gelukkig? Zit iedereen op de juiste plek? Zijn de arbeidsomstandigheden optimaal? Heb je weinig ziekteverzuim? Ontwikkelen je medewerkers zich? Benutten je werknemers hun volledige potentieel? Weet je wat hen drijft en motiveert? En weet je wat ze nodig hebben? Hoe groter de organisatie, des te vaker moeten leidinggevenden toegeven dat ze eigenlijk op veel van de bovenstaande antwoorden geen positief antwoord kunnen geven.
Je wil graag het toenemende ziekteverzuim terugdringen, maar weet eigenlijk niet zo goed hoe. Het is dweilen met de kraan open. Als iedereen toch maar gewoon zou doen wat ze moeten doen, zonder zeuren en klagen, dan zou het zoveel makkelijker zijn. Maar helaas…..
Wij mensen zijn geen robots. We hebben allemaal de behoefte om gezien en gehoord te worden, om ons te kunnen ontwikkelen, om datgene te doen waar we blij van worden en waar we energie van krijgen. En jij als werkgever weet dat het onmogelijk is om aan al die punten te voldoen in deze groeiende organisatie. Maar is dat wel zo? Stel je voor dat je organisatie dusdanig ingericht is dat jij als werkgever het werkplezier van de client kunt vergroten, de werkdruk kunt verlagen, de kwaliteiten van je personeel kunt inzetten en rekening kunt houden met de valkuilen en behoeften van het personeel. Minder stress, minder werkdruk, minder miscommunicatie, minder hiërarchie, minder wantrouwen minder ‘trekken aan een dood paard’. Wat zou dit met je organisatie doen?
Elke werkgever weet dat een zieke werknemer enorm duur is. Toch beseft nog niet elke werkgever dat investeren in je personeel, gericht op preventie, het ziekteverzuim enorm kan terugdringen. Hiermee bespaar je uiteindelijk geld. Daarnaast bepaal je enorm veel energie. Zieke werknemers moeten vervangen worden, moeten begeleid worden, moeten re-integreren. Geschikte vervanging vinden is lastig en als je deze al gevonden hebt, moeten ze ingewerkt worden. Allemaal loze tijd en energie. Betekenis van preventie: Voorkomen dat er problemen ontstaan door van tevoren in te grijpen.
Ik hoor je denken: “Klinkt goed, maar hoe dan”? Dat is het moment dat de preventieconsulent in beeld komt en u kiest voor duurzame inzetbaarheid.
Duurzame inzetbaarheid is beleid waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de specifieke omstandigheden en wensen van medewerkers in de verschillende fasen van hun leven en loopbaan. Duurzame inzetbaarheid richt zich op jong en oud. Voor organisaties is het belangrijk dat alle medewerkers goed inzetbaar blijven. Goed inzetbare medewerkers kunnen beter inspelen op aanpassing van hun takenpakket, verandering in hun loopbaan en ontwikkelingen in de organisatie.
De consulent brengt de organisatie en alle medewerkers in kaart d.m.v verschillende tools. Hoe gezond is al het personeel, heerst er spanning in het werkveld, hoe is het bedrijf ingedeeld, hoe zien de pauzes eruit, hoe groot is de werkdruk, etc.
Als deze consulent een beeld heeft van de organisatie gaat hij/zij met de leidinggevenden / HR rond de tafel om te evalueren en advies uit te brengen.
Denk aan adviezen op het gebied van:
- Coaching en begeleiding
- Training en opleiding
- Aanpassen functie-eisen en arbeidsvoorwaarden
- Aanpassen arbeidsomstandigheden
- Ergonomische aanpassingen
Daarna kun je ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de aangeboden tips, waarbij de consulent periodiek terug komt om terug te koppelen. Of je kiest voor een intensief verandertraject, waarbij de consulent stap voor stap aan de slag gaat met het veranderen van de organisatiestructuur en het coachen van medewerkers.
Dit doen we d.m.v:
- Bewustwording stimuleren
- Testen afnemen, coachingsgesprekken
- Beleidsontwikkeling ondersteunen
- Implementatie ondersteunen
- Monitoring
- Evaluatie, effectmetingen helpen uitvoeren
Wat levert dit nieuwe beleid je op?
- Proactieve, betrokken, gemotiveerde, energievolle, vitale medewerkers met zelfinzicht, toekomstvisie en eigen verantwoordelijkheid.
- Medewerkers zijn fysiek beter belastbaar, mentaal weerbaarder en emotioneel in balans.
- Uit onderzoek blijkt dat de vitale medewerker 31% meer productief en 3 keer zo creatief is dan de minder vitale medewerker.
- De verzuimkosten worden lager.
- Je zet je personeel effectief in.
- Langer behoud van kennis en expertise van ervaren medewerkers.
Ben je benieuwd wat duurzame inzetbaarheid voor je organisatie kan betekenen? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan.